Парламентът ратифицира споразуменията, свързани с ваксината срещу COVID-19. Предложенията, внесени от

...
Парламентът ратифицира споразуменията, свързани с ваксината срещу COVID-19. Предложенията, внесени от
Коментари Харесай

Парламентът разреши покупката на ваксини от още три компании

Парламентът ратифицира споразуменията, свързани с имунизацията против COVID-19. Предложенията, внесени от Министерски съвет, бяха включени при започване на днешното пленарно съвещание в дневния ред на депутатите. 

Депутатите първо ратифицираха съглашението за подкрепяне на продажбата сред България и Кралство Швеция и Janssen Pharmaceutica NV (част от Johnson & Johnson, бел. ред.) за имунизацията против COVID-19. Страната ни ще получи 2 млн. дози ваксина вместо първичните 3,1 млн., защото през октомври България се отхвърли от поръчката към шведската компания. Затова в този момент приемането на дози от тази ваксина ще бъде осъществено посредством съглашение с други страни членки, които на собствен ред да дават имунизацията на България на същата цена и условия. Това ще са Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. 

Народното събрание утвърди присъединяване на България и в предварителните съглашения на Европейска комисия с още две фармацевтични компании за покупка на ваксини - с CureVac AG и Moderna Switzerland GmbH. Решението беше взето с 91 гласа " за ", 0 " срещу " и 1 " въздържал се ", предава Българска телеграфна агенция. 

В началото на декември Народното събрание към този момент утвърди присъединяване на страната ни в подписаните от Европейска комисия предварителни съглашения с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer и BioNTech за покупка на ваксини по отношение на пандемията от COVID-19 и предприемането на дейности за подписване на контракт за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV, която е част от Johnson & Johnson. 

Аденовирусни ваксини се създават от фирмите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенни ваксини - от Novavax и Sanofi Pasteur, а PHK ваксини - от CureVac, Pfizer/BioNTech и Moderna. Ваксината на CureVac AG би трябвало да се съхранява при минус 60 градуса, а тази на Moderna - сред минус 25 до минус 15 градуса, заради което ще е належащо обезпечаването на спомагателни хладилни уреди с температурен мониторинг както на национално равнище, по този начин и в районните здравни инспекции, защото температурата на предпазване е друга, което прави невероятно потреблението на едни и същи хладилни уреди. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР